– Més informació sobre l’Ebola

4 d’agost de 2014

El mes d’agost començava amb una notificació publicada per ProMED-mail (Program for Monitoring Emerging Diseases, un dels sistemes d’accés públic de notificació de malalties i brots emergents en el món) per part de la directora general de la OMS (Organització Mundial de la Salut o WHO, World Health Organization), la Dra. Margaret Chan. Resumidament ha dit: “El brot d’Ebola s’està estenent més ràpid que no pas els esforços nacionals i internacionals destinats a controlar-lo. No és tan sols un problema mèdic i de salut pública, algunes creences profundament arrelades i pràctiques culturals són les principals causes de propagació del virus i una barrera important per al control efectiu”.

El brot de l’Àfrica de l’Oest és causat per una de les soques més letals del virus d’Ebola i és, de bon tros, el brot més gran des que es coneix la malaltia amb més d’1,300 casos i quasi 730 morts en 4 països.
A causa de la ràpida propagació del brot i a les dificultats en controlar-lo s’ha convertit en un problema no tan sols d’àmbit nacional, sinó internacional. Per això cal destinar-hi més esforços, per a contenir el virus. No és un virus que es transmeti per l’aire, i això és una bona notícia perquè la seva transmissió es deu a un contacte proper amb persones infectades, a causa d’un contacte amb fluids corporals. Aquest fet fa que controlar-lo sigui, en principi, una feina més fàcil.

Un dels problemes per a la contenció del brot, com descriu la Dra. Chan, són les creences i pràctiques culturals de la població. Cal un gran esforç de personal i educació per a explicar i demostrar que les bones pràctiques poden evitar contagis. A més, en algunes àrees i poblats no es notifiquen els casos perquè la població associa la presència de metges i l’aïllament dels malalts amb una mort segura (degut a l’elevada taxa de mortalitat d’aquest virus). Per això, la gent prefereix cuidar els seus amics i familiars a casa seva.

La directora general de l’OMS ha llençat un missatge esperançador dient que “tot i que no hi ha cap vacuna o teràpia curativa, es pot contenir el brot d’Ebola. Com s’ha demostrat anteriorment, una ràpida detecció i aïllament dels casos, un bon monitoratge dels possibles contactes, i uns procediments estrictes per a controlar la infecció, poden ser la solució al problema”.
Per això, cal insistir en la necessitat de personal i recursos involucrant, no només als governs nacionals sinó també en l’àmbit internacional.

Continuarem seguint el virus de prop. De moment, per aquells que no sigueu aprensius i vulgueu una lectura interessant us recomano The Hot Zone o Zona calenta, de Richard Preston, una novel·la basada en fets reals sobre l’origen del virus de Marburg i Ebola.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s