– Jo sóc més de virus

19 d’octubre de 2013

Un patogen és qualsevol cosa capaç de produir malaltia. I és que si traduïm la paraula del grec: pathos (πάθοςvol dir, “patir” i genes (γενής) significa “causant o productor de”. Quan ens referim a agent infecciós tant pot ser una bacteria, un fong, un prió o, més en el meu àmbit d’estudi, un virus!

I què fa especials i únics als virus? Doncs bé, són organismes petits capaços d’autoreplicar-se, però sense metabolisme propi i, per tant, estan obligats a invaïr cèl·lules i “parasitar” la maquinària subcel·lular.  Pot ser d’aquí el seu nom que, derivat del llatí, significa “verí” o “toxina”.

Els virus és classifiquen per famílies segons les seves característiques. Jo, de moment he treballat amb virus de la família Orthomyxoviridae (virus de la grip), durant tota la tesi! I ara estic treballant amb virus de la família Coronaviridae (MERS-CoV, SARS) i alguna coseta amb Filoviridae (virus Ebola i Marburg).

Cada patogen es classifica segons nivell de periollositat (i pot dependre també, de la soca d’aquell mateix patogen). Així doncs, amb el virus influenza (virus de la grip) jo treballava en laboratoris de bioseguritat 2 i/o 3 (BSL-2 o 3). En canvi, aquí Marburg treballo o a BSL-2 o BSL-4, que és el màxim nivell de seguretat. I això significa que en un BSL-4 és treballa amb virus que poden afectar a les persones i pels quals no hi ha ni vacunes ni tractaments. Dit així pot sonar molt fort però, realment, penso que hi ha moltes mesures de seguretat, i la feina és molt organitzada.

DSC_0316

Aquest és l’edifici dels laboratoris de nivell  4 on treballo, a l’Institut de Virologia, a Marburg.

I què és el que em motiva per treballar amb virus perillosos? Doncs poder estudiar-los, entendre’ls i, perquè no, pensar en poder trobar algun producte per a combatir-los!

I, el que més enganxa d’aquesta professió en general, la investigació, és aprendre. Aprendre constament. Quan ja començava a conèixer el virus de la grip, m’ha tocat posar-me les piles i, sense deixar d’estudiar la grip, aprendre de nous virus, noves tècniques… Això, sense saber ben bé perquè, enganxa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s