– Un nou Coronavirus

13 de novembre de 2013

Ja era hora que dediqués una pàgina al MERS-CoV, el virus amb el qual he començat treballant aquí a Alemanya.
El MERS-CoV o Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus és un virus relativament nou, aïllat el juny de 2012 d’un pacient a Aràbia Saudí. Tot i que de moment, sembla que no és tan devastador com el seu cosí-germà SARS-CoV (Severe acute respiratory syndrome Coronavirus) s’han registrat un total de 155 infeccions i 64 morts (Font: ProMED, 8 de novembre de 2013).

novelcoronavirus_c355px
MERS-CoV (Font: CDC)

Les manifestacions clíniques degudes al virus són bastant inespecífiques: febre i signes respiratoris, principalment. Tot i això, els quadres més greus poden cursar amb insuficiència renal i pneumònia severa.

De moment no se sap ben bé quin és el reservori d’aquest virus, és a dir, quin animal transmet directe o indirectament el patogen, i per tant, on el virus viu i es multiplica. Però una publicació a ProMED d’ahir fa pensar que les sospites inicials que apuntaven als camells com a possibles reservoris del virus, poden ser certes. Les autoritats sanitàries d’Aràbia Saudí van enunciar que havien trobat RNA del MERS-CoV en un camell de Jeddah, que era d’un home que havia contret la malaltia recentment.
Els rat-penats també estan en el punt de mira degut a la similitud que existeix entre alguns Coronavirus aïllats en rat-penats i el MERS-CoV.

Els estudis recents se centren a trobar un model animal per a poder entendre i conèixer millor el virus i poder testar les vacunes i antivirals que s’estan dissenyant. Aquest últim punt és important: hem de tenir en compte que la pandèmia causada per SARS-CoV durant el 2002-3 va ser un dels esdeveniments més significatius per a la salut pública en la història recent, amb un total de 8,000 persones afectades i aproximadament un 10% de mortalitat.
De moment no s’ha aconseguit establir un model en petits animals tals com ratolins, hàmsters… Caldrà veure si modificant certes característiques d’aquests animals s’aconsegueix establir una infecció.

Per a aquells contraris a l’experimentació animal us diré que, si us plau, no englobeu tota la investigació amb animals amb fins lucratius, com cosmètics… Al llarg de la història, molts avenços, tant en medicina humana com animal, s’ha donat gràcies a l’ús d’animals. Per a què us en feu una idea, el descobriment de vacunes com la rabia, la polio, el tètanus, la grip, hepatitis… I també altres processos mèdics com trasplant de ronyó i cor, antivirals, tractaments enfront el càncer…
Però aquest tema delicat m’agradaria tractar-lo a part, així que un altre dia faré una pàgina dedicada a l’experimentació animal.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s